Hoop doet leven

Enigszins tegen beter weten in heb ik ook dit keer weer een lot gekocht voor de oudejaarsloterij, onder het motto ‘hoop doet leven’. Natuurlijk niets gewonnen. Dat leverde wel de inspiratie op om me eens bezig te houden met zaken die wel iets opleveren en die werkelijk mijn hoop doen leven.

Ik ben me de afgelopen dagen steeds rijker gaan voelen toen ik een twee projecten ontdekte die ik nog niet kende en die stuk voor stuk hun gewicht in goud waard zijn. Omdat ze een oplossing bieden voor problemen die wij, de mensheid hebben veroorzaakt. Door respectloos en destructief om te gaan met moeder aarde. Door rücksichtslos dieren te jagen om niet te respecteren redenen, die daardoor dreigen uit te sterven. Als ‘stille krachten’ die niet zo beroemd zijn maar al jarenlang degelijk en duurzaam werken aan de bescherming van onze fundamentele rechten.

Mijn Top 3:

  1. The Ocean Cleanup (http://www.theoceancleanup.com). Elk jaar komt 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht, dat het leven kost aan meer dan een miljoen vogels en zeedieren. Boyan Slat, een jonge Nederlandse ondernemer en uitvinder, richtte in februari 2013 dit bedrijf op om zijn vinding, technologie waarmee op duurzame wijze plastic uit de oceanen kan worden opgevist en afgevoerd, te realiseren. Het bedrijf is gevestigd in Delft en is zover dat dit jaar, 2016, de eerste testen gaan plaatsvinden met het vooruitzicht dat het systeem in 2020 operationeel is. Het bedrijf is zeer succesvol: inmiddels heeft the Ocean Cleanup een staf van ongeveer 25 personen en 100 vrijwilligers en heeft meerdere investeerders weten aan te trekken. Ik twijfel er niet aan dat zij erin zullen slagen om op zeer afzienbare termijn hun technologie in te zetten als oplossing voor een van de grootste bedreigingen van onze oceanen.
  1. De Black Mamba anti- poaching unit (http://www.blackmambas.org). De Black Mambas werken sinds 2013 in het Balule Natuur Reservaat in Zuid Afrika. De groep bestaat uit voornamelijk vrouwelijke rangers die erin slagen het stropen met ongeveer 75 % terug te dringen. Door te patrouilleren, stroperskampen te ontmantelen en door onderwijs/voorlichting op de plaatselijk scholen. Zij hebben voor hun werk in 2015 de Verenigde Naties ‘Champions of the Earth award’ gewonnen. Dat is ook empowerment: de rangers, afkomstig uit de plaatselijke bevolking, vinden hun werk in het beschermen van de reservaten en doen dat op zeer praktische wijze. We kunnen niet zonder een (inter)nationale gemeenschap die in wetten en verdragen regels stelt voor de bescherming van de natuur. Maar de feitelijke bescherming moet komen van de mensen die het daadwerkelijk doen: een halt toeroepen aan stropers en gaan staan voor hen die zichzelf niet kunnen beschermen. Dat is wat de Black Mambas doen.
  1. Last but not least hoort de Human Rights House Network (http://humanrightshouse.org) thuis in deze top 3. Dit is niet –zoals de eerste twee – een nieuw initiatief. Dit jaar viert de HRHN haar 20-ste verjaardag. Ik draag deze organisatie een zeer warm hart toe – zij ondersteunen locale human rights defenders in 13 landen, vooral binnen Europa door een krachtig netwerk te organiseren en educatieve programma’s. Democratie en fundamentele vrijheden staan helaas ook in Europa onder druk.

Ik heb jarenlang met veel plezier trainingen gegeven en e-learning ontwikkeld, bijvoorbeeld voor advocaten uit Wit Rusland. Ik hoop dat HRHN haar netwerk uit kan breiden om de human rights defenders, die ik heb zien werken onder moeilijke, vaak zelfs gevaarlijke omstandigheden te ondersteunen.

Deze Top 3 is mijn inspiratie voor dit moment. Januari is de maand van goede voornemens en intenties. Ik word er helemaal blij van als ik zie dat overal in de wereld mensen van goede wil bezig zijn om meer te doen dan een goed voornemen te hebben: zij zijn al zo ver in de uitvoering van hun plannen dat ze niet meer te stoppen zijn. Stap voor stap naar een betere wereld!

Volg ons op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Enjoy this blog? Please spread the word :)

LinkedIn
Facebook