Inspiratie tot transformatie

Kingfisher galleryOrganisaties zullen – net als mensen – met de tijd mee bewegen. Groeien en veranderen als antwoord op de veranderende wereld.

Verandering kent vele gezichten: gedwongen verandering door bijvoorbeeld een terugtredende overheid waardoor financiering van not-for-profit organisaties substantieel terugloopt. Of nieuwe technische ontwikkelingen, nieuwe vraag vanuit de markt, nieuwe regelgeving.

Wegen van transformatie

De uitdaging voor de organisatie is het vinden van de juiste weg te midden van alle impulsen van buitenaf of binnenuit.

Meebewegen met elke verandering kan ontaarden in chaos. Niet meebewegen kan leiden tot verstarring en isolatie. De kunst is het vinden van de gulden middenweg. Dat lukt alleen als management en professionals in de organisatie rust, ruimte en inzicht hebben om te zien wat die gulden middenweg voor hen is.

Transformatie ≠ reorganisatie

Als de organisatie heeft besloten dat veranderen nodig is heeft zij de keuze tussen reorganiseren of transformeren. Dat zijn twee wezenlijk verschillende bewegingen. Reorganiseren is het doorvoeren van verandering vanuit bestaande kaders. De organisatievorm, werkprocessen, doelgroep, doelstellingen of gebruikte methodiek kunnen veranderen, maar in essentie gaat de organisatie door binnen de bestaande kaders.

Transformeren is een andere dynamiek: iedereen binnen de organisatie, en daarmee uiteindelijk ook de organisatie zelf, maakt een veranderproces door. Verandering door te stoppen met hetzelfde te doen en lege ruimte te creëren waarin nieuwe vormen geboren kunnen worden. Transformeren is een reis waarin de professional zichzelf opnieuw uitvindt, bakens verzet en kwaliteit in het licht zet.

De organisatie als permacultuur

Transformatie is alleen mogelijk als de organisatie in staat is daarvoor een veilige ruimte te maken. In een veilige ruimte kunnen alle medewerkers een reis maken waarin het doel al niet vooraf is vastgesteld. Niet om in vrijblijvende of oeverloze discussies te verdwalen. De kaders zijn helder en dat er een uitkomst is, is ook helder. Dan is er ruimte waarin iets nieuws kan ontstaan.

Ik zie een gezonde organisatie als een ‘permacultuur’ waarin verandering en consolidatie in balans zijn zodat een duurzame omgeving ontstaat waarin mensen hun professionele kwaliteit kunnen realiseren.

Ik adviseer organisaties in transformatieprocessen. Als denk- en doetank. Als out of the box denker: onafhankelijk, kritisch, constructief en creatief om ruimte te maken voor het nieuwe. Ik ben er ook als de nieuwe ideeën eraan toe zijn om te worden omgezet in daden: het begeleiden van de implementatie door de medewerkers te helpen in het nieuwe spoor te komen en te blijven.

Neem contact op voor meer informatie:
Mr. Hermine Masmeyer
Mobiel: +31 (0)6 24 64 7773
Mail: herminemasmeyer@qminds.nl

WP LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
LinkedIn
Facebook